Hej ho, hej ho, na piknik by się szło

O tym, że kapryśną mamy w naszej ojczyźnie pogodę, z pewnością zdążył przekonać się już każdy z nas. Niemniej maj zbliża się wielkimi krokami. A wraz z tym nim okazja do tego, co tygrysy lubią najbardziej – plenerowe pikniki firmowe. Dziś zatem powiemy sobie o tym, że choć są one czystą przyjemnością dla pracowników, dla firm cateringowych stanowią tak po ludzku spore wyzwanie.

Sercem każdej firmy są jej pracownicya najlepiej, jak są oni zgrani, w pełni zaangażowani i odpowiednio zmotywowani do dalszego działania. A nic tak przecież nie integruje ludzi, jak imprezy firmowe. I nie ma co tu ukrywać, że odpowiednio dobrana i zrealizowana usługa cateringowa to podstawa udanej zabawy – w końcu dobra kuchnia zawsze łagodzi obyczaje. Pytanie brzmi: jak zatem powinna wyglądać właściwie zaplanowana usługa cateringowa podczas plenerowego pikniku firmowego i na co warto zwrócić tu uwagę?

Drodzy, grunt to planowanie. Prawda jest taka, że dobrze zorganizowana usługa cateringowa to rozpoczęcie procesu planowania już od momentu przyjęcia zlecenia. Jeśli od razu precyzyjnie zaplanujecie działania, szybsza reakcja w kontekście realizacji bieżących zadań murowana, serio.tym miejscu musi paść jeszcze jedno słowo – logistyka. I nie mamy tu na myśli wyłącznielogistyki transportowej – nie bez znaczenia jest tu i rozmieszczenie stref gastronomicznych, ich montaż, a także właściwe zarządzanie zasobami ludzkimi podczas tych czynności.  

Musicie również pamiętać, że na większość pikników firmowych najchętniej wybierana jest otwarta (najczęściej zielona) przestrzeń. Dla firmy cateringowej jest to ogromne wyzwanie. Nie dość, że mamy tu do czynienia z mocno zróżnicowanym terenem, to jeszcze często i gęsto bez dostępu do bieżącej wody. Co więcej – zdarza się, że potrafią do tego dojść kapryśne warunki atmosferyczne, a wtedy robi się naprawdę interesująco... Uwierzcie, profesjonalne zaplecze techniczne bardzo ratuje skórę. Dzięki niezależnej przestrzeni, uzbrojonej w przyłącze prądowe oraz wodę, obsługa cateringowa staje się bardziej sprawna oraz w pełni profesjonalna.

Może Was to nieco zdziwi, ale ogromne znaczenie przy organizowaniu pikników firmowych majątakżetrendy. Aktualny to oczywiście trend eko, który trwa nieprzerwanie od wielu lat – także na rynku usług cateringowych. Niemniej obejmuje on znacznie więcej niż „jedynie” certyfikowane produkty. Nam – dla przykładu – zależało na stworzeniu czegoś zupełnie nowego, co stanowiłoby połączenie najlepszej jakości produktów z ekologicznymi aranżacjami meblowymi. Tak oto stworzyliśmy kompleksową usługę, opartą nie tylko na zdrowym menu, lecz także i ekologicznej scenografii. Ekologiczne aranżacje meblowe, w skład których wchodzą palety, skrzynie, szpule i baloty słomy? Warsztaty kulinarne i nauka zdrowego odżywiania podczas imprezy? Mówicie i macie 😉

No i to by było chyba na tyle. Część z Was zapewne już wkrótce będzie po jednej stronie lustra (tej, co przekona się, że kuchnia łagodzi obyczaje), a część zmierzy się z organizacją tzw. „plenerków”. Jednym i drugim życzymy w każdym razie powodzenia – tym pierwszym w umiarze poznawania owego łagodzenia obyczajów, tym drugim w realizowaniu ów poznawania 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *