Jak wybrać firmę cateringową?

Zapewne wielu z Was czeka na moment, gdy wszystko wróci już do normalności i będziecie mogli spotkać się z bliskimi, zorganizować przyjęcie okolicznościowe lub wesele. W tym tekście dzielimy się z Wami istotnymi elementami, na które należy zwrócić uwagę podczas wyboru cateringu na każdy rodzaj wydarzenia. Na co zwrócić uwagę, jak przygotować ciekawe przyjęcie, a przy tym nie zwariować – tego dowiecie się czytając ten wpis.

PO PIERWSZE – LOKALIZACJA I OBSZAR DZIAŁANIA

Wybierz taką firmę cateringową, która stacjonuje na miejscu lub ma możliwość dojazdu. Lokalizacja ma ogromne znaczenie przy zamawianiu cateringu pod jakiekolwiek wydarzenie! Wielkość przestrzeni, w której będzie się odbywać, ma znaczący wpływ na organizację i logistykę pracy. Caterer musi mieć wcześniej informację, czy na miejscu będzie dysponował miejscem na przechowywanie i chłodzenie żywności lub to, czy kuchnia jest odpowiednio przystosowana do przygotowywania i wydawania posiłków.

Idealnym rozwiązaniem jest zatrudnienie firmy cateringowej, która zapewnia kompleksową obsługę, w tym odpowiada za zagospodarowanie przestrzeni pod wydarzenie oraz posiada swój sprzęt cateringowy. Pozwala to nie tylko skracać do minimum proces koordynacji poszczególnych działań, lecz także zwiększać ich efektywność. Warto się zastanowić, czy zależy nam również na dodatkowych atrakcjach w trakcie eventu np. open bar. 

KTO, CO I JAK?

Profil gości i odpowiednio dopasowane menu do charakteru imprezy to kolejny punkt, nad którym warto się pochylić, podczas wyboru odpowiedniej firmy cateringowej. Podstawą jest dobrze rozpisany profil gości. Im więcej szczegółów, tym lepiej dopasowane propozycje dań. Warto pamiętać o osobach z alergiami pokarmowymi oraz na dietach np. wegańskiej. A nawet o tym, czy więcej mamy kobiet czy mężczyzn. Profesjonalna firma cateringowa na podstawie wszystkich tych informacji przygotuje ofertę uszytą na miarę pod konkretne zlecenie. 

FANTAZJA I SMAK!

To, czy nasze przyjęcie będzie dobrze zapamiętane, w dużej mierze zależy od tego, co zostanie na nim podane i w jaki sposób. Aby zadowolić gości, podaj im coś, co ich zaskoczy i zachęci do skosztowania. Nie bójmy się ryzyka i nietypowych rozwiązań – wyjątkowe dania z pewnością pozostaną w pamięci Twoich gości na długo. 

ŚWIADOMOŚĆ EKOLOGICZNA
Warto mieć na uwadze dobro środowiska i nie wspieranie generowania większych ilości plastiku. Podczas wyboru firmy cateringowej zwracaj uwagę na ich podejście do ekologii i działań prospołecznych. Nurt “zero waste” jest niezwykle ważny przy organizacji zarówno małych, jak i dużych wydarzeń. Nie tylko ze względu na własne przekonania, lecz również ze względu na to, że goście coraz częściej zwracają uwagę na ilość plastiku podczas przyjęcia, warto więc zminimalizować jego wykorzystanie. Szkło, naczynia bambusowe, biodegradowalne, drewniane – opcji jest wiele.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *