Jak zorganizować kameralne przyjęcie w domu?

Nie tylko święta czy urodziny dziecka to dobra okazja do ucztowania przy stole. Dziś zdradzimy Wam trzy złote rady, jak z radością i bez stresu zorganizować niezapomnianą domówkę, parapetówkę, urodziny czy rodzinne przyjęcie! Choć i przy organizacji domowego obiadu wskazówki na pewno będą pomocne. 

Nieskomplikowana przyjemność

Proste potrawy także zaskakują! Kluczowy będzie tylko dobór przypraw i ziół. Dlatego polecamy zasiać podstawowe zioła w doniczce w kuchni lub na balkonie. Zupa lub mięso doprawione lub ozdobione świeżymi listkami kolendry, tymianku lub rozmarynu zdecydowanie podkręci smak potrawy i podbije serca gości. 

Pamiętajmy, że sukcesem naszej potrawy są przede wszystkim dobrej jakości produkty! Warzywa, owoce, dobre mięso, jajka – postarajmy się kupować je u lokalnych dostawców. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że warzywa są świeże i nie traktowane chemicznymi odżywkami, a mięso pochodzi z zaufanej hodowli. Przez wspieranie lokalnych dostawców wesprzemy także polską gospodarkę. 

Eklektyzm na talerzu

Nie bójmy się mieszać różnych dodatków. Ciekawe połączenia na pewno wywołają “efekt WOW” i zostaną nie tylko zapamiętane, ale i docenione przez gości. Zabawmy się przy przygotowywaniu przyjęcia! 

To, co wydawałoby się nieoczywiste i zaskakujące w kuchni, zazwyczaj świetnie ze sobą współgra. Mowa tutaj o foodpairingu, czyli sztuce łączenia składników. Burak z kozim serem, czekolada i chilli, czy gruszka połączona z orzechami i serem pleśniowym – to przykłady znanych nam kuchennych kombinacji. Podobne przykłady znajdziecie w menu przygotowywanym przez Deli Catering. Nasz zespół lubi ciekawe połączenia smakowe. 

Efektowny minimalizm

Jeśli na naszym stole czekają na gości pyszne dania i przekąski, nie musimy już przesadzać z wystrojem i ekstremalnymi dodatkami jak czekoladowa fontanna, ale niektóre rozwiązania, choć proste w formie, staną się wyjątkowym elementem przyjęcia.

Najlepsza lemoniada to woda z dużą ilością owoców pokrojonych w plastry i świeżo wyciśniętym sokiem. Do tego mięta, melisa lub inne ulubione dodatki i voilà, gotowe! Przy okazji zdrowe, bez kilograma cukru i idealne na ciepłe dni. A do tego… Kostki lodu z dodatkami – wystarczy do foremki poukładać kawałki owoców lub dodać kwiaty (zobacz nasz poprzedni wpis – TU LINK), zalać wodą i schować na noc do zamrażalnika. Proste, piękne i ciekawe! Można również zrobić mrożone kostki z soku lub z alkoholu. 

Jeśli jednak jesteście miłośnikami nieszablonowych rozwiązań postawcie profesjonalny catering. Goście będą mieli możliwość spróbowania wyjątkowych dań. Dzięki temu poczują się doskonale ugoszczeni i zaopiekowani – a to przecież najważniejsze w organizacji kameralnego przyjęcia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *