Menu na jesień – co polecamy?

Przyszła do nas jesień, a razem z nią pyszne dynie, pigwa, aromatyczne gruszki i jabłka. Dodatkowo wraz ze zmianą pory roku, zmieniają się preferowane w kuchni przyprawy. Chyba każdy z nas kojarzy jesień z roztaczającym się zapachem cynamonu i innych przypraw korzennych. Jakie są jesienne klasyki? Na co postawić w tworzeniu menu jesiennego? Już śpieszymy z odpowiedzią!  

Podstawa kuchni jesiennej

Oczywiście na początku musimy powiedzieć co nieco o królowej tej pory roku – DYNI! Zdecydowanie to właśnie dynia jest podstawą kuchni jesiennej i całkowicie nią zawładnęła. 

Jest mnóstwo rodzajów dyni – hokkaido, piżmowa, makaronowa, zwyczajna czy masłowa. Każda z nich ma swoje zastosowanie w kuchni. Jedne lepiej nadają się na przetwory, inne cudownie sprawdzą się podczas przygotowywania deserów. Co ciekawe, dynia hokkaido stała się bardzo lubiana, ponieważ jest to jedyna odmiana, której nie trzeba obierać. 

To uniwersalne warzywo, które ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z niej zrobić dosłownie wszystko – na słodko i na słono. Z puree dyniowego można zrobić ciekawy jesienny sernik, babeczki, farsz do pierogów lub naleśników i placki. To warzywo można również marynować z dodatkiem goździków, co serdecznie polecamy! 

Jeśli zastanawiacie się, jak można wykorzystać dynię na bardziej oficjalne przyjęcie, rekomendujemy podanie jej w formie grillowanego steka z dodatkiem kuminu i pomarańczy. Proste, ale niezwykle intrygujące. 

Garść przypraw korzennych i ziół

To, co w kuchni jest istotne, to odpowiednie przyprawy! Latem często sięgamy po świeżą miętę czy melisę. A na co postawić jesienią? Królować będzie rozmaryn!  Polecamy powoli przestawiać się również na przyprawy korzenne i rozgrzewające.

Jakie przyprawy polecamy?

  • cynamon
  • goździki
  • imbir
  • kumin
  • pieprz cayenne 
  • papryka chilli
  • kardamon 
  • kurkuma
  • anyż

Jesteśmy pewni, że te przyprawy nie tylko Was rozgrzeją, ale i poprawią samopoczucie. Możecie je ze sobą mieszać i pamiętajcie, że każda z nich nada niepowtarzalny smak i aromat daniu. Cynamon i goździki idealnie parują się z jabłkiem i gruszką, ale nie tylko! To również świetny dodatek do dyniowych zup lub placków. 

Cieszcie się tymi aromatami i bawcie się nimi! Jeśli macie jakieś swoje ulubione jesienne przyprawy – koniecznie dajcie znać!

Leśne smaki

Jesienią rozpoczyna się sezon na grzyby, który swoją drogą bardzo lubimy! Borowiki, podgrzybki, maślaki, opieńki i kurki, które pojawiają się już we wrześniu. Jedni je suszą, inni zamykają w słoikach, a są też tacy, co grzyby najchętniej zjadają od razu. Jeśli lubicie smak i aromat świeżych grzybów, ale nie jesteście w stanie zjeść ich od razu, możecie je zamrozić! 

Grzyby nie muszą być jedynie dodatkiem do dań. Ich smak i leśny aromat świetnie poradzi sobie jako główny element potrawy. 

Dzikie owoce

Mówi się, że dżemy z sezonowych owoców takich jak truskawki, wiśnie czy morele, to lato w słoiku. W tym przypadku możemy mówić o jesieni w słoiku! Pigwa i dzika róża to niezwykle aromatyczne rośliny, z których można wyczarować cuda. Nalewki czy syropy do herbaty z owoców pigwy i dzikiej róży pokocha każdy! Wystarczy pokroić pigwę, zasypać cukrem i odczekać dzień, aż wypuści sok. Jeśli chcecie, możecie  dodać również ulubione przyprawy. 

Jeśli nigdy nie próbowaliście przetworów z dzikiej róży, koniecznie musicie nadrobić to tej jesieni. Konfitura z owoców, a nawet kwiatów będzie idealnym dodatkiem do chałki czy ciasta. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *