Sezonowość – klucz do przygotowywania dań idealnych!

Każda pora roku ma swój smak! W czerwcu zajadamy się truskawkami, później przychodzi czas na wiśnie i porzeczki. Jesień ma smak dyni i jabłek, a zimą rozsmakowujemy się w  aromatycznych mandarynkach oraz warzywach korzeniowych. Natomiast wiosna została opanowana przez nowalijki! Warto korzystać ze wszystkich dóbr natury i układając menu na przyjęcia, pamiętać o sezonowych warzywach i owocach. Dlaczego jest to takie ważne? Już odpowiadamy!

Świeżo i zdrowo

Im świeższe, tym lepsze! A przecież to, co sezonowe, już bardziej świeże być nie może. Tworząc menu i propozycje dań, zawsze dobieramy produkty najwyższej jakości. Dzięki nim nasze kulinarne dzieła mają głęboki smak i naturalny aromat. Pięknie prezentują się na talerzu oraz poruszają każdy nasz zmysł. Dodatkowo jedząc to, co w aktualnie rośnie, dostosowujemy się do naturalnego rytmu i dostarczamy najlepszych dla organizmu witamin. Długo przechowywane warzywa nie mają już takiego smaku i tylu cennych wartości. W warzywach długo przechowywanych zachodzi wiele procesów, które obniżają ich jakość i wartość odżywczą. 

Sezonowo, znaczy modnie

Jeśli zależy Wam, by Wasze przyjęcie było zorganizowane według najświeższych trendów – postawcie na sezonowość w menu. Nie decydujcie się na ciężkie dania, kiedy natura ofiarowuje wyśmienite warzywa i owoce. Uwzględnijcie w propozycjach te warzywa i owoce, które są aktualnie “na czasie”. Najlepiej wybierać to, co najlepiej prezentuje się na targu i co polecają lokalni sprzedawcy. W Deli Catering od lat współpracujemy z zaufanymi rolnikami i dostawcami, którzy doskonale znają się na sezonowych plonach. 

Produkty od lokalnych producentów

Ostatnio dużo mówi się o lokalności, która mimo wszystko jest nieodłącznym elementem sezonowości. Polega na wyborze tych produktów, które naturalnie są dostępne w naszej strefie klimatycznej. Mówi się nawet, że najlepiej, by rosły jak najbliżej naszego miejsca zamieszkania. A co więcej, kupując od lokalnego producenta, budujemy zaufanie i wspieramy lokalną przedsiębiorczość. Dlatego, kiedy organizujemy różnego typu wydarzenia, stawiamy na zaufanych dostawców, którzy znajdują się niedaleko nas. Dlaczego to tak bardzo ważne? Dzięki temu będziecie mieli pewność, że warzywa i owoce są świeże, nie podróżowały do Was z drugiego końca świata. Ponadto warto wspierać lokalnych sąsiadów. Szczególnie w tym ciężkim dla wszystkich czasie. Czasie pandemii.

Kupując sezonowe produkty oszczędzasz

Kupowanie warzyw i owoców w sezonie jest bardziej ekonomiczne niż kupowanie ich w droższych cenach poza sezonem. Produkty można przecież zamrozić, kiedy są w masowej sprzedaży i cieszyć się nimi w czasie kiedy nie ma ich na rynku, nie tracąc nic z ich wartości odżywczych. To nasz sposób na zatrzymywanie smaków lata na “czarną godzinę”. Z sezonowych owoców i warzyw można wyczarować wspaniałe przetwory np. konfitury z malin, wiśni czy porzeczek, kompoty czy kiszonki, które są naturalnym probiotykiem. Dzięki temu przez cały rok możemy jeść zdrowo, smacznie i ekonomicznie. 

Jeśli planujesz przyjęcie okolicznościowe lub szukasz sprawdzonej firmy, która dostarczy Ci dania z najwyższej jakości sezonowych produktów – odezwij się do nas! Jako Deli Catering zawsze dbamy o to, aby na pierwszym miejscu równocześnie stały jakość i smak. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *