Wielkanoc w rytmie trendów

Jako, że Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami, tym razem słów parę o cateringu wielkanocnym i trendach w nim panujących.

Zapewne domyślacie się, że na rynek usług cateringowych nie składają się tylko i wyłącznie eventy – jakieś 40-50 milionów złotych (sic!) tego rynku stanowi catering świąteczny. I wiecie co? Z roku na rok rozwiązanie to cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Oczywiście, zdarzają nam się tu różne realizacje: od kameralnych spotkań w siedzibie firmy po te większe dla 1000 osób w wynajętych obiektach. Niemniej catering świąteczny przestał być już wyłącznie domeną dużych firm czy przedsiębiorstw – coraz chętniej sięgają po niego także i klienci indywidualni. Dlaczego?

Raz, sprawa prozaiczna, czyli czas. Znacie to na pewno z autopsji – pomimo najszczerszych chęci nie możecie spędzić nawet godziny w kuchni (wyjadanie miski po kremie czekoladowym się oczywiście nie liczy!). Dwa – dla tych, którzy czas w kuchni wolą zamienić na czas spędzony z rodziną, catering świąteczny jest ogromnym wsparciem. Jest jeszcze i trzeci powód, z którym spotykamy się coraz częściej – otóż są i tacy, którzy choć nie potrafią stworzyć sami żadnego dania, chcą jednak trochę poeksperymentować ze smakiem. Wtedy nie pozostaje nic innego, jak doradzić i zaproponować co ciekawsze propozycje. W końcu po to jesteśmy, między innymi.

Choć w cateringu świątecznym królują tradycyjne dania, to jednak zauważyliśmy, że Klienci coraz chętniej wybierają je w nowej odsłonie z przysłowiowym twistem. A już w ogóle pełnia szczęścia jest wtedy, gdy ów twist zawiera element eko. Zresztą moda na eko w wielu dziedzinach życia trwa nieprzerwanie od wielu lat. Podobnie rzecz ma się w cateringu, również i świątecznym. Prawda jest też taka, że nawet jeśli mamy tu do czynienia z nietolerancją glutenu czy laktozy, musimy zadbać także i o preferencje osób ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi. Przy całym jednak szacunku do twistów i nietuzinkowych smaków – należy pamiętać, że przygotowane posiłki powinny być zawsze podawane zgodnie z indywidualnymi potrzebami Klientów.

No, ale catering to nie tylko wykwintne smaki. Ostatnio coraz częściej zdarza nam się komponować już nie tylko same menu, lecz także i świąteczną dekorację. Ba! Zdarza się, że oczekiwania klientów nie zamykają się w samym cateringu, lecz także w kompleksowej obsłudze imprezy świątecznej. Co się na to składa? Ano zarówno oferta napojów i alkoholi, jak i szeroki wybór zastawy stołowej oraz pełne przygotowanie przestrzeni wraz z dekoracją świąteczną.

To chyba na tyle dzisiaj. A korzystając z okazji życzymy Wam pogodnych Świąt Wielkanocnych – oby były one wypełnione radością i dobrym smakiem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *