Chcesz, by Twoje przyjęcie pozostało na dłużej w pamięci gości? Mamy na to kilka sposobów, przecież jesteśmy ekspertami w efekcie WOW na przyjęciach. W tym poście skoncentrujemy się na aspekcie wizualnym podawanych przystawek, dań i deserów.
Jakość produktów
Nic tak nie pobudza smaku potraw jak dobrej jakości przyprawy i produkty. Kupuj lokalnie, naturalnie i sezonowo! Nie tylko szykując uroczysty obiad dla rodziny czy spotkanie z przyjaciółmi. To jedna ze złotych zasad, jak osiągnąć sukces.
Dlaczego należy stawiać na produktu wysokiej jakości? Nie tylko są podstawą niezwykłego i unikatowego smaku potraw, ale i nadają im walorów estetycznych. Kolory są bardziej wyraziste, można przygotować z nich piękne dekoracje. Warzywa kupione na targu idealnie będą świetnie prezentowały się na talerzu i zachęcały do spróbowania! Dorodność i bogactwo to ich naturalne cechy.
Dbałość o detale
Przygotowując jakiekolwiek danie, postaraj się zadbać o każdy szczegół. W wielu restauracjach używa się specjalnych szczypiec, by finezycjnie ułożyć każdy produkt. Jeśli masz chwilę i fantazję, daj się im ponieść i baw się w stylistę potraw. Nie jest to jednak konieczny zabieg.
Postaraj się, by Twoje dania, nie były po prostu położone od tak, na szybko na talerzu. Czasem wystarczy posypać posiekaną natką z pietruszki, czasem wystarczy położyć listek mięty. Jeśli jesteś miłośnikiem ekstrawagancji w kuchni i lubisz nieszablonowe podejście – skorzystaj z kwiatów lub innych jadalnych dekoracji. A kiedy podajesz gościom lemoniadę lub koktajle – dodaj odrobinę suchego lodu. Efekt zachwyci każdego.
Odpowiedni anturaż
Co jeszcze wpływa na prezencję dania? Odpowiednia ceramika, porcelana, szkło… Wszystko to zależy od rodzaju przyjęcia, menu, pory roku i Twoich preferencji. Pamiętaj, by wybrana przez Ciebie zastawa pasowała do podawanego dania.
Zadbaj o wygląd stołu. Idealnie sprawdzi się pasujący do charakteru przyjęcia obrus, lniany lub klasyczny biały, serwetki, detale, takie jak winietki i świeczniki.
Kwiaty – one zawsze dodają uroku i piękna. Czasem nie warto przesadzać z ilością ozdób i dodatków. To właśnie rośliny mogą być jedyną dekoracją i świetnie skomponują się z podawanymi daniami.