Zero waste, czyli w Deli Catering nic nie wyrzucamy!

Słyszeliście o idei zero waste? Jeśli nie, Drodzy Nasi, to musicie czym prędzej nadrobić zaległości! Macie bowiem do czynienia z jedną z najszybciej rozwijających się filozofii w całej gastronomi. Zjawisko polegające na niemarnowaniu potraw oraz wszystkiego, co jest wykorzystywane w kuchni, zmienia oblicze współczesnego rynku gastro, a my… zmieniamy się razem z nim 😉

Wyobraźcie sobie górę wyrzuconej, nieskonsumowanej żywności. Teraz pomnóżcie to razy kilkaset tysięcy i otrzymacie globalną, roczną skalę marnowania produktów oraz resztek potraw. Dane FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) naprawdę zatrważają. Rokrocznie wyrzucanych jest 1,3 mld ton żywności, w tym 100 mln w samej Europie! Nurt zero waste skutecznie walczy z tym zjawiskiem. Wiele punktów gastro – dla przykładu – przerzuca się na schemat wcześniejszych rezerwacji i zamówień, przez co są w stanie przygotować tyle jedzenia, ile potrzebują. Ograniczenie produkcji śmieci dotyczy również opakowań. W tym celu wiele podmiotów gastronomicznych zwyczajnie rezygnuje z zamawiania produktów w plastikowych opakowaniach i decydują się na nawiązanie współpracy z lokalnymi dostawcami (którzy przewożą żywność chociażby w drewnianych skrzyniach). Niektórzy wykonują krok więcej i wykorzystują do wystroju i aranżacji restauracji przetworzone przedmioty, czyli takie które pochodzą z recyklingu. Nie będzie w tym miejscu przesadą jeśli napiszemy, że byliśmy jedną z pierwszych firm cateringowych w Polsce, działających zgodnie z tą ideologią na szerszą skalę. Chcecie przykładów? Oto one!

Od zawsze działaliśmy zgodnie ze swoim sumieniem i filozofią. Stąd już od dłuższego czasu wszystkie oferowane przez nas słomki są ekologiczne, gdzie plastik zamieniliśmy na papier. Podobnie jest z używanymi naczyniami bufetowymi – tu także odeszliśmy od (choć tańszego, ale mniej ekologicznego) plastiku. Oprócz tego pracujemy na certyfikowanych naczyniach, wykonanych z biodegradowalnych materiałów i, co ważne, część z nich jest wyprodukowana z pustych butelek po winie, które ulegają… „spłaszczeniu” 😉

Nie jest tajemnicą, że w naszej pracy wykorzystuje się wiele wody. Nie macie pojęcia, ile litrów marnuje się każdego dnia, skapując z niedokręconego kranu! Kap kap tu, kap kap tam… Chcąc ukrócić ten proceder, zainstalowaliśmy tzw. krany „niekapki”, które ograniczają do minimum utratę wody na skutek niedokręconego kranu.

Warto podkreślić, że idea zero waste ma jednak znacznie szerszy zasięg niż tylko produkty czy naczynia. To próba ograniczenia zużycia wszystkiego, co jest niezbędne do prowadzenia kuchni. Mamy tu na myśli również paliwo oraz, co jest z tym powiązane, emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Dbając o środowisko, postanowiliśmy współpracować wyłącznie z lokalnymi dostawcami, znajdującymi się nie dalej niż 100 kilometrów od naszego zakładu produkcyjnego. Korzyści z takiego rozwiązania jest wiele. Przede wszystkim zmniejszamy zużycie CO2, używamy mniej benzyny, a dodatkowo promujemy zdrowe produkty od lokalnych dostawców. Ponadto wspieramy lokalny biznes, co wpisuje się w politykę aktywizacji zawodowej naszego regionu.

Na koniec powiemy Wam jedno – przejawy działań w ramach idei zero waste nie są dla nas. Są dla przyszłych pokoleń. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie zapobiec katastrofie ekologicznej, zapewniając przyszłym pokoleniom możliwość życia w zdrowym klimacie. Pomyślcie o tym, plis,  zanim sięgniecie po plastikowy talerzyk lub widelczyk!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *